Czemu nie karmimy BARFEM

Zobacz jeszcze do zakładek:

Czym karmimy nasze ragdolle TUTAJ »

Woda TUTAJ »

Świąteczne trucizny dla kota TUTAJ »

Zatrucia roślinami… TUTAJ »

 

Zagrożenia

Największym zagrożeniem, związanym z żywieniem kota BARFem, jest surowe mięso. Może ono zawierać pasożyty, bakterie lub wirusy. W surowym mięsie często występują bakterie:

E. coli,
Salmonella,
Campylobacter,
Enterokoki rodzaj bakterii Gram-dodatnich,względnie beztlenowych ziarniaków z typu Firmicutes,
pierwotniaki Toxoplasma gondii,
Coccidia i inne…

Mięso nie posiada wszystkich wartościowych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kocich organizmów.

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają dużo fosforu, a mało wapnia – zachwiane proporcje między tymi substancjami mineralnymi w organizmie prowadzą do zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej, co wiąże się z problemami w obrębie kości i stawów. Długotrwały niedobór wapnia w surowicy krwi powoduje nadczynności przytarczyc, które zużywają zmagazynowane rezerwy wapnia, zgromadzone w układzie kostnym, czego rezultatem jest demineralizacja kości. Jeżeli w diecie kociąt niedoborowi wapnia towarzyszy niedobór witaminy D, może to spowodować nieprawidłowy wzrost i rozwój układu kostnego.

By zapobiec niedoborom, dieta mięsna powinna być uzupełniana niezbędnymi minerałami i witaminami. Podczas samodzielnego komponowania posiłków dla kota, łatwo jest popełnić błąd w wymierzeniu odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych. Niektórzy opiekunowie mają więc trudności w dobraniu właściwej porcji suplementów dla kota.

Zwierzęta, które karmione są w ten sposób powinny być pod ścisłą kontrolą świadomego lekarza weterynarii, najlepiej specjalisty w żywieniu psów i kotów.

Zagrożenie dla opiekuna

Koty, spożywające surowe mięso, stanowią również zagrożenie dla swojego opiekuna, zwłaszcza dla osób o obniżonej odporności (dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych i chorych) – drobnoustroje, wydalane z kałem, zanieczyszczają środowisko życia człowieka. Zapraszam do obejrzenia rozmowy z Dr Karoliną Hołdą i lek. med. Michałem Domaszewskim w programie pytanie na śniadanie TUTAJ »


Podczas Europejskiego Kongresu Mikrobiologii Klinicznej i Chorób Zakaźnych ogłoszono, że surowa karma dla psów i kotów sprzedawana w całej Europie jest poważnym źródłem bakterii opornych na antybiotyki, co czyni ją globalnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego. Szacuje się, że rocznie może przyczyniać się do śmierci nawet 700 tys. osób na świecie.



 

  Copyright  © by Jennifer World*PL

Komentowanie jest wyłączone.