Facebook YouTube Google Maps E-mail RSS

Najczęstsze błędy popełniane w żywieniu kotów:

 

• podawanie zimnego jedzenia (bezpośrednio po wyjęciu go z lodówki) często skutkuje zapaleniem krtani;
• podawanie zbyt dużej ilości ryb, zawierają tiaminazę która niszczy tiaminę (tiamina inaczej witamina B1). Jej niedobór powoduje nieodwracalne uszkodzenia mózgu i drgawki. Gotowanie niszczy tiaminazę ale i tak duża ilość składników mineralnych zawartych w rybim mięsie powoduje nadmierne ich wydzielanie w moczu, co może być przyczyną powstania w nim kryształów i kamieni;
• zwierząt nie wolno karmić resztkami z naszej kuchni, potrawami o wysokiej zawartości soli i przypraw oraz pokarmem spleśniałym czy skwaśniałym czyli po prostu karmą nieświeżą;
• kości drobiowe, wieprzowe lub ości nie są właściwszą dietą dla zwierząt. Są ostre, trudne do strawienia i mogą uszkodzić przewód pokarmowy. Ponadto podawanie kości kotom może prowadzić do zadławień, niedrożności i stanów zapalnych jelit, a również do urazów zębów oraz trwałych wad zgryzu;
• karmienie kota tanimi karmami które można kupić w każdym supermarkecie (są niskiej jakości, mają dużą ilość konserwantów i innych chemicznych dodatków, a mięsa znikomą ilość);
• w kolejnych etapach życia (od okresu noworodka do późnej starości) zwierzęta wykazują różne i jakże odmienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, dlatego zawsze staramy się podawać karmę, która jest dostosowana do aktualnego wieku kota;
• karmienie tylko jednym rodzajem karmy (koty się do niej przyzwyczajają i w pewnym momencie nie chcą już jeść niczego innego, co w sytuacji gdy np. karma zostanie wycofana z rynku – może powodować duże komplikacje a nawet tragedie. Podobnie – gdy kot zje jednak coś innego, nawet przypadkiem – może dostać bardzo silnej biegunki);
• koty mogą być uczulone na niektóre rodzaje karmy lub ich składniki, podobnie jak człowiek;
• podawanie kotu psiego jedzenia (bardzo częsty błąd żywieniowy – kot ma zupełnie inne zapotrzebowanie na różne składniki niż pies).

Niebezpieczne dla zdrowia kota mogą być:

•    mięso wieprzowe z uwagi na dużą zawartość tłuszczu oraz z możliwości zarażenia się chorobą Aujeszkyego;
•    czekolada i  kakao ze względu  na  zawartość  bardzo toksycznej dla zwierząt substancji – teobrominy;
•   cebula i czosnek z uwagi na zawartość związków siarki, które mogą być przyczyną anemii; spożycie  5 g  cebuli  na  kg  masy  ciała  może  spowodować  zmniejszenie  liczby  krwinek czerwonych  i  obniżenie  stężenia hemoglobiny; czosnek  jest  mniej  toksyczny  niż   cebula i z  tego  powodu czasem możemy go spotkać w karmach dla zwierząt;
•    wyroby wędliniarskie z uwagi na zawartość  przypraw;  niektóre z nich,  jak  np.: pieprz, gorczyca, ostra papryka są toksyczne dla zwierząt;
•    winogrona (rodzynki) i inne produkty zawierające wyciągi z winogron ze względu na możliwość uszkodzenia nerek;
•    owoce  cytrusowe  z  uwagi  na zawartość  dużych  ilości  olejków  eterycznych, które mogą powodować wymioty, brak apetytu, biegunkę, bóle brzucha;
•    niektóre orzechy (np. makadamia) z powodu zanieczyszczającej je pleśni, na którą  koty są wyjątkowo wrażliwe.

Choroba Aujeszkyego:

                  Nazywana również pseudowścieklizną lub wścieklizną rzekomą. Po okresie wylęgania choroby, trwającym 2-9 dni, chore koty zaczynają wykazywać zmiany w zachowaniu się oraz trudności w połykaniu. Występują też porażenia mięśni głowy i napady szału. Nagłe wystąpienie uporczywego świądu powoduje, że zwierzęta jak oszalałe gryzą sobie łapy, ogon lub inne części ciała, czasem poważnie się przy tym kalecząc. Choroba Aujeszyego, podobnie jak wścieklizna, kończy się zawsze śmiercią, która następuje w ciągu 24-36 godzin od wystąpienia objawów. Choroba ta atakuje wszystkie gatunki ssaków, z wyjątkiem naczelnych i nieparzystokopytnych. Dla ludzi wirus jest niegroźny. Koty zarażają się nim po zjedzeniu surowej wieprzowiny, dorosłe świnie są jedynymi zwierzętami, które nie wykazując widocznych objawów chorobowych są nosicielami zarazków. Gotowanie i pieczenie mięsa zabija zarazki. Wołowina, konina, baranina, a także mięso drobiowe i zajęcze nie przedstawiają pod tym względem niebezpieczeństwa. Jednak przy kupnie mielonej wołowiny dla kota należy przypilnować, żeby maszynka do mięsa nie została wcześniej użyta do mielenia wieprzowiny, gdyż nawet nikłe jej resztki mogą być zakażone. Nie istnieje niestety szczepionka przeciwko tej chorobie.
Źródło: Doris Quinten-Graef, Co dolega mojemu kotu?, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1997

 Ile razy dziennie powinien jeść kot?    

              Czasami spotyka się informację, że kot powinien jeść o wyznaczonych porach 1-2-3 posiłki w ciągu dnia.  Nieprawda!!!! karmienie kota w taki sposób  może powodować  otyłości lub inne choroby metabolizmu. Zrobiono wiele badań naukowych, które miały na celu sprawdzenie, jakie instynktowne zachowania w zakresie pobierania pokarmu przejawiają koty. W publikacjach Small Animal Clinical Nutrition, Nutrient Requirements of Dogs and Cats, Nutrition of the Dog and Cat są opisane następujące badania:

Murgford and Thorn, 1980, Comparative studies of meal patterns in pet and laboratory housed dogs and cats.
Kane, Rogers, Morris, Leung, 1981, Feeding behaviour of the cat fed laboratory and commercial diets.
Kane, 1989, Feeding behaviour of the cat.
Kane, Leung, Rogers, Morris, 1987, Diurnal feeding and drinking patterns of adult cats.
Bradshaw, Goodwin, Defretin, Nott, 1995, Food selection by the domestic cat, an obligate carnivore.

W powyżej wymienionych badaniach wykazano, że koty, które mają ciągły  dostęp do pokarmu, bez względu  na jego rodzaj, pobierają 12 do 18 małych posiłków w ciągu doby (niezależnie dzień czy  nocy). Nasze obserwacje w 100% pokrywają się z wynikami badań.

Uwaga!!!  Kot musi jeść,  z powodu głodowania już zaledwie 2 dni dochodzi do stłuszczenia wątroby. Zapraszam do przeczytania Stłuszczenie wątroby u kotów – patogeneza, objawy i leczenie Hanna Kosińska, Adam Prostek, Dariusz Kamola, Michał Jankz Katedry Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Warszawie  kliknij TUTAJ »

Natura wymyśliła sobie w przypadkach niedoboru pokarmu strategię na przeżycie: organizm zaczyna „spalać” własne zapasy tłuszczu. Niestety wytwarzają się podczas tego procesu toksyczne ciała ketonowe. Wprawdzie organizm próbuje pozbyć się ich przez intensywne wydalanie z moczem (też przez płuca), lecz obniżają one pH krwi, co prowadzi do jej zakwaszenia i w najgorszym wypadku do kwasicy ketonowej, kończącej się często śmiercią. Zwierzęta umierają jednak nie z powodu ciał ketonowych, lecz z powodu coraz bardziej zmniejszającej się objętości płynu ustrojowego.

Nie można pominąć również przypadkowych zatruć  roślinami…

         Chociaż  mogą zdarzyć się w każdym wieku, to najbardziej narażone na nie są  kocięta, które bawiąc się i poznając otoczenie liżą i gryzą napotykane przedmioty. Niekiedy spotykamy „miłośników” domowej zieleni, którzy zostając sami na długie godziny w domu, zwykle z nudy, zapewniają sobie tę potencjalnie niebezpieczną rozrywkę. Rośliny trujące wykazują zróżnicowaną toksyczność. Trzeba pamiętać, że nawet te uważane za bezpieczne lecz zjedzone w nadmiarze mogą być przyczyną zatrucia. I chociaż koty zwykle są ostrożne w pobieraniu nieznanego pokarmu, to są one wyjątkowo wrażliwe na toksyny zawarte w niektórych roślinach. Czytaj więcej »

 Copyright  © by Jennifer World*PL

linia hodowla jennifer WorldPL

 

Home Poradnik Najczęstsze błędy popełniane w żywieniu kotów:
© Hodowla kotów ragdoll Jennifer World*PL